Стволови клетки ще могат да се замразяват и при липосукция

В близко бъдеще пациентите ще имат възможност да замразяват свои стволови клетки, ако са се подложили на липосукция, съобщи днес във Варна д-р Димитър Георгиев, представител на тъканната банка "Крио Сейв Груп-България".

По думите му при тази процедура лекарите ще могат да отделят мезенхимни клетки. Те могат да се ползват при лечение на заболявания на миокарда, нервната система, изгаряния и т.н.

Д-р Георгиев представи резултатите от дейността на тъканната банка към момента. Той отчете, че интересът на родителите към съхранението на стволови клетки от техните бебета нараства.

През последните две години в България са взети и замразени 750 проби. Статистиката сочи, че около 1,5% от ражданията вече завършват с вземането на стволови клетки от пъпната връв.

Пробите се транспортират до Белгия, където се обработват, замразяват и разпределят в две лаборатории в Брюксел и в Холандия.

Клетките се съхраняват 20 години. След това собственикът им, който вече е станал пълнолетен, взема решение дали да продължи съхранението им, или те да бъдат унищожени.

В България стволови клетки се вземат в болниците в София, Пловдив и Варна. Предстои тъканната банка "Крио Сейв Груп" да предложи още един нов продукт на бъдещите родители, съобщи д-р Георгиев.

Цената на съхранението на стволови клетки от пъпна връв в тъканна банка "Крио Сейв" е 3350 лв. Това включва транспортния сет, процедурата по извличането, както и транспорт до Белгия.

В цената влиза и транспорт на клетките обратно до всяка точка на Европа в рамките на 24 часа при възникване на необходимост от използването им.

При ражданията всъщност ще се взема отрязък от пъпната връв, от който ще се отделят и замразяват и мезенхимни клетки.

Според специалистите към настоящия момент повече от 70 заболявания се лекуват със стволови клетки. Тук се включват злокачествени заболявания на кръвта (левкемии, левкози), различни форми на наследствени анемии (таласемии и др.).

Те се прилагат с успех при лечение в острата фаза на инфаркт на миокарда, инсулт, захарен диабет, травми на гръбначен стълб, стави, възстановяване на кожа и др.

Белгийската компания "Крио Сейв" е най-голямата европейска тъканна банка, в която към настоящия момент има съхранени повече от 60 000 проби стволови клетки. Тя осъществява дейността си в повече от 36 страни, сред които България, Турция, Австрия, Чехия, Ирландия, Холандия, Испания, Белгия, Германия, Италия, Полша.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини