Керван от крави пое към София

Фермери от Северозападна България потеглиха с кравите си към София в знак на протест срещу неизпълнените обещания на правителството към сектора.

Керванът от крави тръгна от белослатинското село Търнава, предаде Би Ти Ви.

До преди година кравите тук са били 700, сега са наполовина.

В стопанството на Ванелия Маринова добитъкът буквално гладува. В сезона на телетата сеното и сламата са основна храна, кошовете с царевица отдавна са празни.

"Просто се чудя как ще изкарат тия няколко дни, защото телят се, губят калций, и ме е страх, че ще ги загубя, направо животното ще умре", споделя Ванелия Маринова.

С 26 крави към столицата потегля фермерът Андриян Цаконски от Регионален млечен борд - Враца.

"Тръгваме към София, както обещахме преди две седмици, защото нямаме никакъв отговор от правителството, абсолютно, забравени сме и тръгваме да си търсим правата, наистина", каза Цаконски.

Стопаните не отстъпват от исканията си и настояват за 350 лева еднократна годишна помощ на крава и за месечна субсидия между 20 и 25 стотинки за литър мляко. Надяват се с крайните си действия да принудят правителството и ЕК да се обърнат с лице към проблемите в сектора, към който не е налят нито лев от началото на годината.

"Животните са много слаби, телят се, падат, умират. Те мислят, че ние искаме да печелим от тая работа, а ние искаме да оцелеем", допълни той.

В същото време млекопроизводителите от Южна България излязоха на протест. Около 60 млекопроизводители от Първомай, Съединение, Старозагорско и Раковски се събраха на протест в първомайския квартал Дебър.

Млекопроизводителите казват, че три седмици след масовите им акции в цялата страна, отново са забравени от властите. Те са недоволни, че правителството бави плащането на обещаните помощи за сектора.

Протестиращите блокираха за кратко движението по пътя за Свиленград. Общо е мнението, че нищо от поетите от министъра на земеделието Нихат Кабил и от премиера Сергей Станишев ангажименти, не е изпълнено.

Следващата сряда,20 февруари, млекопроизводители от цялата страна ще се съберат в столицата на национален протест.

Те остават без яснота ще получат ли средства от Държавата, за да спасят от глад животните във фермите си. Проблемът е, че миналата година, наред с поскъпването на горивата и на труда, в пъти скочи и цената на фуража и така кравите останаха без необходимото количество храна за добър млеконадой.

В същото време изкупната цена на млякото от години е закотвена. Повечето стопани на млечни ферми в Пловдивско обявиха, че са подали в срок заявления за помощи в Областната служба по земеделие и гори, но, по думите им, досега плащане не е започнало. Изключение са само преките субсидии за площ, които някои вече са получили.
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини