Астрономи от 11 обсерватории откриха нова слънчева система

С помощта на 11 обсерватории от целия свят, както и на астрономи-аматьори учени от университета на щата Охайо, САЩ, откриха нова слънчева система, доста отдалечена от нашата, но съдържаща невероятни прилики с нея, предаде Франс прес.

Учените са публикували заключенията си в утрешния брой на научното списание "Сайънс". Първите наблюдения са позволили да бъдат открити две далечни планети, орбитиращи около звезда, намираща се на около 5000 светлинни години от нашата Слънчева система.

Наблюденията са показали, че двете звезди са по-малки версии на нашите Юпитер и Сатурн. Масата им е съответно 70% от масата на Юпитер и 90% от масата на Сатурн.

Те са малко по-студени от нашите Юпитер и Сатурн, по-близко са до тяхната звезда, отколкото двата наши газови гиганта са до Слънцето и е почти сигурно, че са съставени от газ.

Самата звезда, около която се движат двете планети, обаче е по-малка, по-студена и не толкова бляскава, колкото е Слънцето.

Съществуването на двете планети е открито, когато тяхната звезда е преминала пред друга по-отдалечена звезда. В резултат на това преминаване осветеността на по-отдалечената звезда, пречупена от гравитационните полета на двете планети, се е повишила.

Учените от Охайо са установили масата на двете планети на базата на изчисления, взимащи предвид промяната на осветеността на звездите.

Промяната на осветеността обаче е била в кратък период от време - между края на март и началото на април 2006 г.

Ето защо учените са помолили астрономите от целия свят да им помогнат и така в инициативата са се включили както аматьори, така и специалисти от Чили, Тасмания, Нова Зеландия, Канарските острови, Израел и САЩ.

Досега астрономите от целия свят са открили общо 25 слънчеви системи, съдържащи няколко планети. Новата слънчева система обаче прилича най-много от всичките на нашата, твърди Скот Гауди, автор на публикацията в сп. "Сайънс". БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини