Румъния внася евтини българи

Недостигът на квалифицирана работна ръка в Румъния нараства с всеки изминал ден, пише днес местният вестник „Гъндул". Страната е на първо място в Европа по търсене на служители.

Посочените данни са от проучване на тема "Перспективите за наемане на работна ръка", направено от международната HR-компания „Manpower".

През следващите три месеца 43 % от румънските компании казват, че ще назначават нови служители, а 49 % от фирмите са заявили, че ще запазят персонала си на настоящето равнище.

Едва 7 % от румънските работодатели възнамеряват да правят съкращения на персонала. Безработицата в столицата Букурещ е 1%.

В западната част на континента, където средната заплата е минимум 1000 евро, нуждата от квалифициран персонал също се забелязва, но в страни като Румъния търсенето на кадри е на път да взриви целия пазар на труда.

Само в строителния сектор се търсят вече над 150 000 служители.

Румънските работодатели казват, че ще „внесат" значителен брой работници от България, Китай, Украйна и Молдова – страните, в които заплатите са доста по-ниски от тези в Румъния.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини