Сергей Станишев: Европа да преразгледа Козлодуй, Отрoва за мишки натръшка сирачета

Акценти от участието на Сергей Станишев в работната среща на Европейския съвет в Брюксел

"Стандарт":
Станишев до Меркел и Саркози в Брюксел


Българският премиер Сергей Станишев бе редом до Ангела Меркел и Никола Саркози в Брюксел, където се провежда заседание на Европейския съвет. Мястото му не е случайно и показва, че министър-председателят ни е успял да си извоюва завиден авторитет в Европа, подчертаха пред "Стандарт" депутати от БСП.
Ако въпросът за затварянето на литовската атомна централа "Игналина" бъде
преразглеждан на европейско ниво, това трябва да се направи и за Козлодуй, заяви вчера премиерът в Брюксел. Ден по-рано той не изключи пред репортери възможността сред действията на правителството във връзка със спрените плащания по европейски програми да фигурира и поемане на политическа или административна отговорност.
От ЕС натискат Станишев да смени всички министри, които имат отношение към спирането на европарите, заявиха пред "Стандарт" от опозицията. Според тях премиерът е търсил подкрепа от ПЕС, за да запази целостта на кабинета. Станишев ще реши дали ще сменя министри, той се връща от Брюксел днес, обясниха от БСП. И припомниха, че датата 15 март бе лансирана като деня Х за рокадите във властта.



"Монитор":

Иде смяна на министри в кабинета



Новата смяна на министри почука внезапно на вратата на кабинета "Станишев". Премиерът заяви, че "не изключва възможността за поемане на политическа или административна отговорност" сред действията на правителството във връзка със спрените плащания по европрограми. Повод за директния намек на Станишев, че предстоят смени в кабинета, бяха острите крити на Еврокомисията за усвояването на европейските средства и блокираните през последните месеци пари по програмите ИСПА, ФАР и САПАРД.
Премиерът направи изявлението си в четвъртък в Брюксел, където участва в пролетното заседание на Европейския съвет заедно с външния министър Ивайло Калфин, финансовия министър Пламен Орешарски, министъра на транспорта Петър Мутафчиев и министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Станишев даде заявката, че ще търси политическа отговорност на виновниците за скандалите около европарите на 13 март след среща на лидерите на ПЕС.
Министърът на земеделието Нихат Кабил със сигурност ще освободи поста, научи "Монитор" от информирани източници. "Ските му отдавна са намазани", довериха и хора от ДПС.
Скандалите около САПАРД, които налагат махането на Кабил от кабинета, развързват ръцете за смени и на министри от НДСВ, за които Симеон Сакскобургготски отдавна настоява.
Почти сигурно е, че с поста си ще се прости и военният министър Веселин Близнаков.
"Царят му е наточил секирата", заявиха пред "Монитор" депутати от НДСВ. Не е изключено да се оваканти и министерското кресло в здравното ведомство и Радослав Гайдарски да напусне правителството.





"Дума":

Сергей Станишев: Европа да преразгледа Козлодуй



Министър-председателят Сергей Станишев участва във втората работна сесия на Европейския съвет в Брюксел, председателстван ротационно от Словения, съобщи Правителствената информационна служба. Енергийната ситуация на Балканите след затварянето на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" бе един от акцентите в изказването на премиера пред лидерите на страните-членки на ЕС.
Ако въпросът за затварянето на литовската атомна централа "Игналина" бъде преразглеждан на европейско ниво, това трябва да се направи и за Козлодуй, заяви премиерът в Брюксел.
По време на Европейския съвет той се срещна с премиера на Литва, която в момента се опитва да предоговори сроковете и условията за закриването на "Игналина", предвидено за 2009 г. III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" са много по-модерни, не са от чернобилски тип и в тях са вложени много пари, включително и на европейските данъкоплатци, припомни Станишев.





"24 часа":
Станишев: Атомът ще ни спаси


Атомната енергия може да се окаже спасението на Европа от енергийния недоимък. Тази теза защити премиерът Сергей Станишев на срещата на върха на ЕС в Брюксел вчера.
Двадесетте процента енергия от възобновяеми източници, към които ЕС се стреми,
няма да са достатъчни да се задоволят енергийните му нужди през 2020г. и атомната енергия може да е една от възможностите, затова е необходимо ЕС да има по-цялостна политика за ядрената енергия, заяви премиерът.


Вече не минава ден без инциденти с деца от домове за сираци

"Стандарт":
Отрова за мишки натръшка сираци


Поредна драма в детски приют разтърси Пловдив. Пет хлапета от дом "Мария Луиза" се отърваха на косъм, след като се нагълтаха с отрова за мишки.
В четвъртък преди обяд Емил, Радо, Атанас, Красимир и Радослав похапнали обилно от цветните гранули. Малко преди това служители на местната дезинфекционна станция разсипали отровата в тарелки и ги поставили в помещенията на дома. Нито санитарите, нито някой от служителите на пансиона обаче не си е направил труда да предупреди хлапетата, че по стаите има опасни вещества, които приличат на бонбони.
Затова пък след инцидента една от госпожите в приюта предупредила малчуганите да не казват на никого какво се е случило. Истината излезе на бял свят ден след инцидента.

"Монитор":
Отрова за мишки натръшка сирачета


Деца от дома за сираци "Мария Луиза" в град Пловдив са яли миша отрова, която е била поставена от служители на „Дезинфекционна станция" - Пловдив.
Малчуганите помислили отровата за бонбони и от любопитство решили да я вкусят.
"Казаха, че са си играли на пода и като се боричкали, им попаднали странните „зрънца", обясни възпитателка на дома.
Според нея малчуганите веднага се похвалили на възпитателя на Първа група, че са видели тарелките и съдържанието много им се било усладило. Те обаче получили стомашни болки и веднага били заведени в токсикологията в града.
По-късно на същия ден обаче още три момчета получили оплаквания и нощният възпитател ги завел отново за промивка. След това всички са били върнати в дома, тъй като не е имало никаква опасност за здравето им. По най-бързия начин била уведомена и директорката на дома Дарина Кукева. Вчера сутринта тя вече даваше обяснения на експерти от Община Пловдив и представители на Дирекцията за закрила на детето в града.
„Това са детски работи. Децата винаги обичат да пипат там, където не трябва. Такъв е случаят и с контактите. Пък в крайна сметка не можем постоянно да следим какво правят децата, не можем да им висим всяка секунда над главата", каза Кукева. Според нея това било малко чудно, защото децата ни са презадоволени от храна.

"Труд":
5 деца ядоха отрова за мишки


Пет момченца от пловдивския дом "Мария-Луиза" са яли отрова за мишки и били настанени в клиниката по педиатрия на университетската болница "Свети Георги". Две от пострадалите деца са постъпили в интензивното отделение в четвъртък към 14,30 ч, след като получили болки в корема. Другите три пък се оплакали към 22 часа, че ги боли стомах и били откарани в спешното отделение на клиниката. За щастие и петте деца са добре и вече са изписани от болницата.
"Открихме, че са се появили мишки на тавана и поискахме от Дезинфекционната
станция да се постави отрова. Но изричното ни условие беше тя да се разположи само на тавана, за да нямат допир децата до нея", обясни вчера пред "Труд" Дарина Кукева, директорка на дома, където се отглеждат 95 деца на възраст от 6 до 18 години.
Но злополучната отрова за мишки била поставена от служителя на Дезинфекционната станция Васил Гатев на много места из дома. Включително и в дневната, където децата играят и гледат телевизия. Отровното вещество, което отдалеч приличало на дребни бонбони, било поставено в открити тарелки, а не в обезопасени кутии.
Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини