Белград изтегля посланика си от София

Сръбското Министерство на външните работи изпрати вчера протестна нота до правителството на България по повод признаването на едностранно провъзгласената независимост на Косово.
В съответствие с плана за действие на сръбското външно министерство министър Вук Йеремич нареди спешното изтегляне от София на посланика Данило Вучетич. Той трябва да напусне България в срок от 48 часа от връчването на протестната нота и да се завърне в Белград за консултации.

По-рано президентът на Сърбия Борис Тадич коментира решението на президента на САЩ Джордж Буш за доставки на оръжие в Косово като "лоша новина" и че администрацията на САЩ е трябвало да се въздържи от такова решение.

Тадич посочи, че тази новина може да се тълкува и по друг начин, защото изтъкнати анализатори обясниха, че става дума за рутинно решение на американската администрация.

"Става дума обаче за това, че Косово е признато по начин, който няма формата на законност и е признато извън международното право. Когато една държава се появява според елементите на международното право като независима, такова решение може да се приеме", каза Тадич. Той обаче допълни, че "такова нещо не трябваше да се появява".


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини