Компютърните игри са опасни за здравето на децата

Британски експерти препоръчват на компютърните игри и видеоигрите да се поставят предупреждения за вредата от тях, както на цигарите, за по-добра защита на децата от неподходящо въздействие, съобщи в. "Таймс".

В доклада си, направен по поръчка на правителството, психоложката Таня Байрън изтъква, че видеоигрите могат да навредят на развитието на детските възгледи и ценностна система, както и да направят подрастващите безчувствени към насилието.

Затова тя препоръчва на видеоигрите да се поставят ясни надписи за възрастови ограничения, а продавачите, позволили си да я нарушат, да бъдат наказвани с голяма глоба или до пет години затвор.

Докладът, който предстои да бъде публикуван, разглежда също опасностите от сърфирането на децата в интернет.

"Родителите се страхуват да пускат децата си навън. Затова ги държат вкъщи, но ги оставят да поемат рискове в мрежата", пише Таня Байрън.

Тя призовава за мащабна образователна кампания за родители, учители и детегледачи как да се предпазват подрастващите от опасностите на интернет.

Една от препоръките е родителите да наблюдават повече какво правят децата в мрежата и да държат компютрите в хола, а не в стаите. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини