Китай забранява найлона

Китайските магазини ще бъдат глобявани по 10 000 юана (1 428 долара), ако предлагат на купувачите си безплатни найлонови торбички за пазаруване, обяви министерството на търговията. Мярката ще влезе в сила от 1 юни, предава правителствената новинарска агенция Синхуа.


Максималната глоба е драстично по-ниска от предварително обявените в местните медии 30 000 юана. Според новия закон, всеки магазин може сам да определя цената на торбичките, но тя не бива да е по-ниска от цената за производството им. Цените ще трябва да са изрично упоменати, наред с тези на всички останали стоки в съответния магазин.


Новата регулация предвижда още и глоба от 20 000 юана за употреба на торбички, които не отговарят на международните стандарти. Освен това супермаркетите ще трябва да предлагат на клиентите и алтернативи на найлоновите пликове, като кошници или платнени торби.


Тази мярка следва въведената през януари забрана за производство, продажба и употреба на свръх тънки найлонови пликове (с дебелина под 0.025 мм) и е част от опитите на Китай за опазване на околната среда и пестенето на енергия. След прокарването на закона през януари, най-голямата фабрика за найлонови продукти, базирана в провинция Хенан, беше затворена. Тя имаше годишно производство от 250 000 тона на стойност 2.2 милиарда юана.


Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини