5 години война : милион убити иракчани

След като световните агенции съобщиха миналата седмица, че около 4000 американски войни са загинали от началото на конфликта в Ирак, днес телевизионният канал Ал-Джазира изнесе данни, че около 1 милион иракчани са убити, повече от 3 милиона са ранени, 2 милиона са имигрирали зад граница, а още 2,5 милиона са били принудени да напуснат домовети си.


Американската армия точно преди пет години обсади Багдад и се обяви за падане на режима на Саддам Хюсеин.


Почти една трета от 27-милионното население на Ирак живее на прага на бедността, продължават данните от Ал Джазира, цитирани от РИА Новости. Повече от 60% от 7,5 милионното трудоспособно население са безработни.


Електричеството се пуска за час-два на ден, след това спира за шест. Повече от 70% от иракчаните изпитват недостик на питейна вода, а около 30% от децата страдат от изтощение, заради липсата на продукти. В иракските болници липсват 90% от необходимите лекарства, а половината от докторите са напуснали страната.


В Ирак процъфтява корупцията. Годишно държавата губи повече от 4 милиарда долара, заради машинации със средства, отделени за възстановяване на страната.


Според данни на бюджетната комисия при конгреса на САЩ, войната на американците е струвала 2,7 трилиона долара. За пет години в Ирак са загинали повече от 4000 войници, а ранените са около 60 000.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини