Разработват роботи с характер

Роботите в научнофантастичните романи винаги имат изявен характер, докато в живота те са просто машини, които не могат да влизат във взаимоотношения с операторите си. Това обаче скоро ще се промени, съобщи в. "Гардиън".

Новите роботи ще трябва да могат да взаимодействат с хората. С една дума - ще имат изкуствена личност.

Тази седмица инженери, психолози и компютърни експерти от Европа ще поставят началото на проекта Lirec. Той е с бюджет 6,6 милиона британски лири, финансиран е от ЕС и целта му е да разработи първите роботизирани личности.

Координатор на проекта е Питър Макоуън от лондонския университет "Куин Мери". Според него главният въпрос е какви качества трябва да има един робот, че хората да пожелаят да общуват с него продължително време в реални ситуации.

Lirec е съкращение на Living with Robots and Interactive Companions. Проектът ще се разработва повече от четири години от учени от 10 университета от седем страни.

Макоуън си представя бъдещите роботи като помощници из къщата. Те ще действат като компаньони, ще работят с Интернет, като поръчват храни и други стоки онлайн, а също ще помагат на възрастните хора, ще бдят да не падат и да си взимат редовно лекарствата.

"Домашният дух" ще използва усъвършенствани програми, които ще могат да научават предпочитанията на собствениците и ще взаимодействат с тях.

Експертката по изкуствен интелект от университета в Хартфордшир Кърстин Дотънхан е разработила Каспар, робот под формата на 2-годишно момче, което може да прави гримаси и да играе на различни игри като криеница.

Дотънхан е наела апартамент, където домакински робот общува с доброволци в рамките на изследване върху по-дългосрочните взаимоотношения между хората и машините.

Има данни, че по-екстровертните хора предпочитат да общуват с човекоподобен робот, а интровертните са по-спокойни с по-механичен робот. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини