Етиен дьо Понсен: В България не се разкриват престъпленията

"Много трудно да се обясни на чужденец нивото на престъпленията в България, при това става дума за улични убийства. Аз дори изчислих, че спрямо броя на населението, ако във Франция имахме същото ниво на този тип престъпления - би трябвало да се извършват 600 убийства на година.", казва в интервю за утрешния брой на в."24 часа" посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен.

"Ние имаме около 80 убийства годишно, при това далеч не така зрелищни. Ако бяха 600 щеше да се надигне истинска обществена буря. Така че много трудно да се обясни тази специфична особеност в България", уточнява посланикът.

"Другата трудност при обяснението е че тези престъпления не са разкрити, продължава френският дипломат. Никой не е осъден, никой не е в затвора. Във Франция също се случват такива убийства, но за около 2 години 60% от тях се разкриват и заподозрените се предават на съдебните власти."

На въпрос дали ЕК е оказала натиск за оставката министъра на вътрешните работи Румен Петков, Етиен дьо Понсен отговаря: ". Не, не мисля."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини