Крадец на 4,9 милиарда евро получи ИТ работа

Френският измамник чрез търговия с ценни книжа Жером Кервиeл, който "струваше" на Сосиете Женерал 4,9 млрд. евро, си е намерил нова работа като компютърен консултант, съобщи theregister.co.uk.


Неговият случай нашумя в края на януари тази година. Сосиете Женерал претърпя не само финансови загуби, но и сериозен спад в доверието на потребителите и на авторитета си в резултат на действията на Кервиел.

Банката беше принудена да запълни дупката в баланса си, причинена от измамата, и съобщи, че ще търси 5,5 млрд. евро за увеличение на капитала си. Очертава се и възможно придобиване на Сосиете Женерал от страна на международната инвестиционна корпорация Barclays или на италианската финансова група Unicredit.
Кервиел е пуснат под гаранция в средата на март и започнал работа през април като ИТ консултант в парижка компания. Говорителят му e заявил, че Джером е млад мъж, който има желание да работи и не иска да запази статуса си на неактивен член на пазара на труда, живеещ от помощите за безработни.

Съдията по делото е променил условията по гаранцията така, че Жером да може да заеме новия си пост. Все още той е изправен пред възможни разходи, свързани с немалката загуба на Сосиете Женерал, причинена от него. Кервиел продължава да е под забрана да работи в т.нар. "trading room" – стаи за търговия.


Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини