Как да бъдем порядъчни гости в чужда държава

Да бъдем гости в чужда държава е прекрасно преживяване, но са нужни специални усилия, за да бъдем добри гости дори в чужди култури. Отплатата за усилията, разбира се, си заслужава - нови приятелства и културно богатство.

Ето и няколко съвета за това как да бъдем порядъчни гости в чужда държава:


Когато тръгвате, сложете в куфара следните неща: разговорник, пътеводители за мястото, което ще посетите, двупосочен речник и билкови чайове.


Стъпка 1

Направете проучване и открийте какъв е най-подходящият подарък за вашите домакини. Посъветвайте се с пътеводители, културни гидове, интернет страници от региона или с ваши познати, които вече са били там.

Стъпка 2

Постарайте се да разберете какви са обноските и етикетът в различните прослойки на обществото. Веднага щом пристигнете, наблюдавайте внимателно как се държат хората и си направате нужните заключения.

Стъпка 3

Ограничете гостуването си до няколко дни. Дори и домакинът ви любезно да настоява да останете по-дълго, това вероятно би затруднило семейния бюджет и би напрегнало обстановката.

Стъпка 4

Ако покажете, че даден предмет от къщата ви харесва особено много, някои домакини биха били задължени да ви го подарят. Така че бъдете много внимателни в оценките си и никога не приемайте като подарък предмет от домакинството.

Стъпка 5

Наблюдавайте как се държат домакините в собствения им дом и използвайте това поведение за модел. Обърнете внимание колко често се къпят те и колко продължително; кога си лягат обикновено и какво е обичайното домашно облекло. Също така, забележете дали е прието да се носят обувки и шапки вътре в къщата.

Стъпка 6

Трябва да сте наясно, че вашето гостуване може да е доста натоварващо за семейния бюджет, затова направете всичко възможно да облекчите домакините си. Обърнете внимание какви продукти ползват и закупете същите от магазина, а ако излизате заедно на ресторант, вие платете сметката. Хранете се навън възможно най-често и ограничете посещението си до 1-2 дни.

Стъпка 7

В много култури, ако вие сте поканили някого на вечеря или обяд, се смята за правилно вие да платите цялата сметка. Така че бъдете готови и не очаквайте да си разделите крайната сума.

Стъпка 8

Тъй като в много държави не е прието да се приемат парични или предметни подаръци веднага щом са предложени, направете няколко опита и дайте възможност на домакина да приеме, когато сметне, че е готов. Често той ще очаква вашето трето или четвърто предложение, за да бъде сигурен, че трябва да приеме подаръка.

Стъпка 9

Когато правите подарък на домакините, не изибирайте прекалено скъпи неща. Подарете продукти като хубави чайове, кафе, захар, подправки, които семейството ще може да ползва и след вашето заминаване.

Стъпка 10

Направете достатъчно снимки и веднага щом се приберете вкъщи ги изпратете по обикновената или електронна поща, заедно с писмо, в което сърдечно им благодарите за гостоприемството.


Съвете и предупреждения

Приемайте повечето покани, които домакините ви отправят - разходка, пазар, вечеря или просто разговор на верандата. Една от причините, заради които сте поканени, е и защото вероятно домакинът иска да се поразведри и развесели, така че му доставете това удоволствие.


Ако поканите домакините да ви гостуват, бъдете уверени, че можете да им предложите същото гостоприемство и удобства.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини