Идентифицираха царското семейство в Русия

ДНК-тестове потвърдиха, че късчетата кости, ексхумирани в Урал, принадлежат на децата на последния руски цар, Алексей и Мария, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на агенция „Интерфакс".
Агенцията цитира губернатора на Свердловска област, който каза днес, че тестовете, направени в американска лаборатория, са потвърдили автентичността на късчетата.

Изследователи изкопаха парчетата миналата година, близо до мястото, където болшевиките екзекутират цар Николай Втори и семейството му през 1918 г.

Останките на самия Николай, императрица Александра и три от дъщерите им бяха намерени през 1991 г. и идентичността им беше потвърдена с ДНК-тестове. През 1998 г. те бяха погребани в катедрала в Санкт Петербург. Руската православна църква канонизира Николай и семейството му през 2000 г., въпреки постоянно появяващите се съмнения в автентичността на останките.

Останките на Алексей и Мария обаче досега не бяха открити. Затова десетилетия наред се предполагаше, че двамата може да са оцелели. Интерфакс не уточнява в коя лаборатория е извършен ДНК анализът, но се казва, че в него са взели участие генетици от медицинския факултет на Масачузетския университет.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини