Първомай отбеляза своя празник

Първомай днес отбеляза своя празник, предаде репортер на Агенция "Фокус". На празника в Първомай присъстваха министърът на транспорта Петър Мутафчиев, лидерът на КНСБ доц. д-р Желязко Христов, проф. Георги Паскалев, ректор на Медицински университет - Пловдив, гости от Сърбия, с които общината е побратимена, много граждани.

Две ремонтирани улици бяха открити днес по повод 1-ви май. Това са ул. „Васил Левски" и ул. „Иван Шишман". Пространството около тях е облагородено и това е началото на един проект, който ще свърже пет нови ремонтирани улици.

Ремонтът на двете улици е началото на кандидатстването и работата по два проекта по Оперативна програма „Регионално развитие" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които са за ремонт на уличната мрежа в града, ремонт и развитие на обществената инфраструктура. Двата проекта са на стойност 10 000 лева по ОП. Към Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) Община Първомай кандидатства за строеж на три училища и две детски градини в общината.

„Всичко това е благодарение на труда на първомайци", каза кметът на Общината Ангел Папазов.
Лидерът на КНСБ Желязко Христов каза на митинга, че днес няма нужда от парадни слова и мисли, защото този ден е ден на работещите и те трябва да осъзнаят, че е достойно да бъдеш трудов човек. Очаквам скорошна подкрепа от министър-председателя в разговорите ни с бизнеса, за да изпълним ние, трите страни – синдикати, правителство и бизнес, ангажиментите, които сме подписали в пакта за икономическо и социално развитие на републиката, каза Желязко Христов. И допълни: В този пакт пише „ежегодно договаряне на препоръчителен минимален индекс за средногодишен ръст на работната заплата в реалния сектор". Тази година са мъчителни преговорите в този тристранен пакт, защото бизнесът се е вторачил в един стар гардероб, от който надничат скелети. Като слушам премиера, и като чета докладите, виждам едно, а като слушам бизнеса – друго.

Очаквам премиерът да чуе посланието днес и при добрия бюджетен излишък още първите месеци от годината, да направим така, че да дадем глътка въздух и мотивация за работещите в публичния сектор, служителите в здравеопазването, образованието, културата и администрацията. В този контекст искам да кажа, че парите, отпуснати за издръжка на един ученик, няма да стигнат да се изпълни ангажиментът на властта за 650 лева средна брутна заплата на педагогическия персонал до 1 юни. Затова там има напрежение. Напрежение има и в здравеопазването. Сигурен съм, че с новия министър на здравеопазването ще довършим това, което започнахме с предишния, ще постигнем един добър отраслов договор. Добре е днес премиерът да чуе това, което казваме в Първомай и да бъдем съмишленици, заяви Желязко Христов пред гражданите на Първомай от трибуната на площада.

Кметът раздаде почетни плакети на бизнесмени и инвеститори в общината.
Открити бяха и 36-тите културни Майски тържества, които ще продължат до 31-ви май, като всеки ден на територията на общината ще се провеждат спектакли и постановки и ще гостуват певци, ансамбли и софийски театри.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини