Заловиха израелски спец хакери

Групата се е занимавала с промишлен шпионаж
Група частни детективи, специализирали в софтуер за промишлен шпионаж, са заловени в Израел при последния обрат в развитието на продължително разследване на високо управленско равнище.
Четирима членове на частната израелска детективска фирма Modiin Ezrahi бяха осъдени на 28 април, след обвинение в използване на вирус от типа "троянски кон", за да откраднат секретна търговска информация от конкурентите на свои клиенти.
Вирусът, написан и продаден от живеещата в Лондон семейна двойка Майкъл и Руд Хефрати, е шпионирал широк кръг от организации, включително кабелната ТВ група HOT и PR агенция, сред чиито клиенти е бил вторият по големина израелски мобилен оператор Partner Communications.
Асаф Злотовски, мениджър в детективската фирма Modiin Ezrahi, е осъден на 19 месеца затвор, съобщава theregister.co.uk. Двама други служители, Хаим Зисман и Рон Бархоум, са осъдени съответно на 18 и 9 месеца затвор.
Бившият главен изпълнителен директор на фирмата, Ийтцак Рет, който междувременно станал жертва на инцидент, като паднал по стълбището през почивката след полицейски разпит през 2005 г., отървал присъдата със съдебно споразумение. Рет бил глобен с 250 000 израелски шекели (или 36 500 британски лири) и бил задължен да отслужи 10 месеца изпитателен срок за участието си в престъплението.
Трима други обвиняеми получили сериозни глоби и лицензите им на частни следователи били анулирани от съда в Тел Авив, според The Jerusalem Post.
Майкъл Хефрати, който придобил компютърните си умения по време на тригодишна военна служба в израелската армия, и съпругата му Руд са глобени и осъдени на лишаване от свобода от израелски съд за участието си в този случай през 2006 г. Майкъл е получил двегодишна присъда, а жена му – четиригодишна, след като са се признали за виновни за шпионския скандал. Те са били екстрадирани от Обединеното кралство през януари 2006 г.
Modiin Ezrahi е най-голямата от трите детективски фирми, въвлечени по случая. Делото срещу Modiin Ezrahi е първото, стигнало до някакво решение, но все още не е ясно дали ще последва развитие и при съдебните преследвания срещу другите две детективски агенции - Krochmal Special Investigations и Pelosoff-Balali.
Според експерта Грейъм Клули от компанията за сигурност Sophos, специфична за индивидуалността на всяка жертва социална инженерна тактика е използвана за заразяване на компютрите. Заразните CD-та са били изпращани по пощата на реномирани фирми. Казусът показва колко е важно компаниите, които наемат частни детективи, да получават гаранции за етичността и законността на тези фирми.
Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини