Прогнозират спад на инфлацията в България

Инфлацията в България ще се понижи, тъй като предстои поевтиняване на хранителните продукти заради очакваната по-добра реколта в сравнение с 2007 г..

Това заяви подуправителят на БНБ Димитър Костов по време на годишното заседание на ЕБВР.

Той отбеляза, че през тази година се очаква инфлация от 7-8%, но отказа да прогнозира, кога страната ни ще бъде готова да се присъедини към Еврозоната. Новите пазарни икономики от стария съветски блок ще имат по-нисък икономически растеж тази година, но до голяма степен са избегнали влиянието от световната кредитна криза, обяви ЕБВР, цитирана от Франс прес.

Европейската банка за възстановяване и развитие провежда своята 17-та годишна конференция в Киев. "Очакваното забавяне отразява много бързите скокове на цените, което най-вероятно ще повлияе на доходите на домакинствата и консумацията", се казва в изявлението на банката.

"Международната кредитна криза досега има само ограничено влияние върху региона като цяло", смятат от ЕБВР.

Банката, създадена през 1991 година с цел подпомагане на бившите комунистически държави в Европа и централна Азия при прехода им към пазарни икономики, пое ангажимент да увеличи инвестициите си в селско стопанство, тъй като светът е изправен пред все по-скъпи храни.

Брутният вътрешен продукт общо за 28-те държави, с които работи ЕБВР, сред които България, Русия и Украйна, се предвижда да бъде 6.0% тази година, което е по-малко под миналогодишните 7,3%, обявиха още от банката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини