И кокошката е птица, и България е зад граница

И кокошката е птица, и България е зад граница. Руснаците превземат с щурм посолството на страната, искайки визи, пише "Московский комсомолец".
Тълпа от чакащи талончета с номера и списъци, в които трябва да си отбелязваш всеки час. Снимки на филм за съветската епоха, чийто главна отличителна черта бяха опашките за дефицитни стоки? Не, това е подстъпът към сградата на българското посолство.

"Край посолството на България представителите на туристическите фирми дежурят и през нощта и вече имаше случаи, при които туристическите фирми въобще не можеха да подадат документи", заяви за "МК" говорителят на Руския съюз за туристическа индустрия Ирина Тюрина.

"Хората нервничат, стигаше се до сбивания на опашката. Ние се опасяваме, че отпуската на руснаците в България може да се окаже заплашена, защото посолството не се справя с работата си.

Освен това ситуацията се нажежава и от поскъпването на самолетното гориво, заради което основните полети на чартърните рейсове за България се отложиха от началото на юни до средата на месеца", добавя тя.

Българското външно министерство е изпратило в Русия нови сътрудници. Но това не е решило проблема.

"Подобна ситуация се появи преди няколко дни. Напълно неочаквано броят на частните лица, които пътуват за България през тази година, се е увеличил с цели 20%.

Много руснаци са купили недвижимост в България, те се нуждаят от жителство и се налага да се подготвят много повече документи и да се чака на опашки. Тази ситуация е крайно неприятна, но за съжаление посолството днес е неподготвено технически да приеме всички желаещи.

Но мога да уверя, че от България за оформянето на документите ще пристигнат допълнителни сътрудници на МВнР, което както се надяваме ще разреши ситуацията", заяви говорителят на посолството Вера Шатилова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини