Спасов ни спасява от ”Биг Брадър”

Такава информация ще бъде събирана и когато засяга тежки престъпления, за които Наказателният кодекс предвижда над пет години лишаване от свобода, предлага още с Спасов с промени в Закона за електронните съобщения Спасов.

Депутатът от НДСВ посочи, че е разговарял с министъра на вътрешните работи Михаил Миков и е подготвил нов текст на наредба 40 за следене на интернет трафика. Спасов заяви, че в действащата сега наредба достъп до такива данни се дава и без разрешение на съда, което е в нарушение на Конституцията. Следенето на интернет трафика е нарушение на основното гражданско право за лична неприкосновеност и неприкосновеност на кореспонденцията, коментира Спасов. По думите му това право може да бъде нарушено само при условия, определени от закон, а не от наредба, както и само със съдебно разрешение.

Вчера Минчо Спасов бе избран за президент на Международната асамблея на парламентаристите за информационни технологии, която се събра на Шестата си сесия под домакинството на Народното събрание. Парламентаристите от различни държави обсъждат етичните проблеми на информационното общество и възможните законодателни решения.
Пред участниците във форума Спасов посочи, че има два подхода за защита на интернет пространството - да се затварят сайтове, когато се регистрира, че има терористична дейност, както и "да бъдем по-умни и по-добри от тях чрез новите технологии, за да ги заловим и обезвредим". По думите му вторият подход е по-труден, но така се запазват гражданските права.

Спасов отбеляза, че в редица държави се използва филтрирането на интернет съдържанието и сайтовете. Тази система не е особено ефективна, трябва да се стимулира самото интернет общество да развие "вътрешните си имунни сили" и самите потребители да изобретяват и внедряват интернет софтуер, който да препятства децата и младите хора от достъп до конфликтна информация, посочи той. Според него самото интернет общество трябва да изработи етичен кодекс, който всички да спазват. Не могат да се наложат ограничения или мерки в законодателството само на една страна, защото интернет е глобален, смята Спасов.

*Заглавието е взаимствано от британския "Таймс", който неотдавна публикува статия по случая под заглавие: "Всички влизаме в "Биг Брадър".
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини