Прокуратурата и ДАНС ще проверяват ТЕЦ "Марица Изток"

Прокуратурата да установи дали извършените нарушения в ТЕЦ "Марица Изток" от 2005 до 2007 г. са престъпления, а Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) да провери констатациите за липса на контрол при доставките на въглищата от мини "Марица Изток", както и демонтажа и продажбата на метални отпадъци.

Това поиска министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров от Главна прокуратура и агенцията, след като получи седем доклада от проверките в централата, направени от инспектората на Министерския съвет.

Тя трябваше да установи как са възлагани и извършвани ремонтите в дружеството, продажбите на ел. енергия, качеството на въглищата, както и хеджирането на риска по заема за рехабилитацията на първите четири блока от Японската банка за международно сътрудничество. Тя отпусна 191 млн. евро държавно гарантиран заем.

Установено е, че ремонтните дейности не са достатъчно ефективно управлявани и контролирани, както и че има несъответствия между количествата демонтирани в централата метални отпадъци, продадените обеми и наличния в складовете скрап. Не е била ефективна и системата за входящ контрол на доставените въглища, но този недостатък вече бил отстранен.

Според различни източници инспекторите са установили завишение на стойността на ремонтите почти три пъти, установено е, че централата е продавала на загуба ел. енергията на свободния пазар. Преди повече от година дружеството обяви, че се оттегля от пазара на енергия.

Предстои централата да избере лаборатория, която ще проверява качеството на доставените въглища. След оптимизирания входящ контрол на въглища специфичният разход на гориво е намален с 10-11%, което означава, че мощностите в централата се използват по-добре.

През 2007 г. бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров смени ръководството на централата, след като проверка на инспектората на ведомството установи закъснение при изпълнението на ремонтите и инвестиционната програма и нарушения при възлагането на обществени поръчки за 7.8 млн. лв.

В края на миналата година министър Петър Димитров смени цялото ръководство на дружеството, без да огласи причините за това. Преди два месеца той освободи председателя на съвета на директорите Атанас Съйков и назначи на негово място Георги Хаджийски.

Информацията е на "Дневник".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини