1 милион заподозрени в тероризъм в САЩ

Според данни на Американския съюз за защита на гражданските свободи (ACLU), количеството на заподозрени американски жители в тероризъм в САЩ е достигнало 1 милион, съобщава Reuters.

Правозащитниците твърдят, че през април 2007 година списъкът е съдаржал 700 000 имена, като всеки месец той набъбвал с по 20 000 души. Те направили своите изводи за ръста на заподозрените от представения отчет на Министерството на правосъдието на САЩ.

ACLU отправи критика към политическите власти на САЩ относно обезпечаването на безопасността. Според организацията методите за борба с тероризма са „несправедливи, неконтролируеми, непрофесионални и водят до много ненужни разходи".

В отговор на тези обвинения Агенцията за транспортна безопасност (TSA) заяви, че във въпросния списък има не повече от 400 000 имена. Според тях 700 000 били записите, а не имената. „Нов запис се създава, след като постъпи информация за определен човек, например негов прякор, дата на раждане и паспортни данни" – твърдят в прес-съобщението си TSA. По този начин 1 милион записи съответствали на по-малко хора.

Списъкът на подозираните в тероризъм в САЩ бе създаден след атентатите от 11 септември 2001 година. Белият дом смята, че той е доста ефикасен и полезен, тъй като достъп до него имат различин агенции.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини