Bluetooth те наблюдава

Във Великобритания се разрази истински скандал заради несанкционирано вмешателство в личния живот на хората. Стана ясно, че технологията Bluetooth има любопитен страничен ефект, от който се възползвали британските учени от университета в град Бат. Те провели експеримент, чрез който проследили хора по цял свят. Сведения за маршрута на гражданите се събирали в база данни, а неволни участници в експеримента станали десетки хиляди хора.

Guardian съобщава, че радиосигналите, които предават мобилните телефони, лаптопите, цифровите камери и други устройства с Bluetooth, се улавят със специални скенери. Това се установило още преди 3 години в град Бат в рамките на проекта Cityware. До този момент скенерите са се разпространили из целия свят и всеки може да участва в експеримента ако си качи необходимата програма от интернет. По този начин домашния компютър ще се превърне в скенер и ще изпраща данните от наблюденията си в централната база от данни на университета.

Изследователите признават, че не знаят точния брой на създадените скенери, но споделят, че имат доброволни сътрудници в Сан Диего, Хонг Конг, Сингапур, Торонто и Берлин. До този момент са получени сигнали от 250 000 устройства.

Ръководителят на проекта – О`Нийл заяви, че целта на експеримента не е била да се намесват в личния живот на гражданите чрез Bluetooth-технологията. Изследователите се интересували от поведението на хората като цяло. Получената информация би била полезна например да се установи път на разпространение на епидемия.

Специалистите по безопасност обаче не са съгласни с това. Те отбелязват, че Bluetooth-сигнала съдържа код, който може да позволи идентификацията на определен човек. Мнозина дават на устройствата си имена, записват инициалите си, телефонни номера и адреси на електронни пощи.

От държавното информационно управление на Великобритания вече се заинтересуваха от Cityware. Един от чиновниците дори заявил, че трябва добре да „се замислим" преди да включим Bluetooth-сигнала. Той обеща, правителството да проучи правомощията на експеримента и да го постави под наблюдение.

Тези и други подобни изказвания накараха учените да признаят, че технологията Bluetooth може да бъде опасна и да се използва за престъпни цели. Поради тази причина, изследователите от Бат решиха да унищожат събраната база от данни след като експеримента завърши.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини