Италия обяви извънредно положение заради наплива на имигранти

Италия обяви извънредно положение в цялата страна заради наплива на имигранти. В официално съобщение парламентът на страната заяви, че извънредното положение, което дава на полицията и местните власти допълнителни пълномощия за борба с пристигащите, се разпространява
върху цялата страна за борба с "непрекъснатото и изключително" нахлуване на нелегални имигранти, без да посочва други подробности.

До момента извънредното положение бе въведено само в южните провинции Сицилия Пулия и Калабрия. Дългата крайбрежна ивица на Италия и близостта до Африка я правят популярен входен пункт за Европейския съюз за хиляди африканци, които ежегодно предприемат хазартни пътувания с малки лодки. Действието на правителството на Силвио Берлускони, който спечели изборите през април с обещанието за твърда линия срещу незаконната имиграция, бе атакувано веднага от опозицията.

"Това начинание ще завърши само с увеличаване на тревогите на хората и е точно обратното на онова, което трябва да бъде направено", заяви представителят на Демократическата партия Марко Минити.

Председателят на италианския клон на организацията "Лекари без граници" заяви за агенция "АНСА", пристигналите имигранти на южния италиански остров Лампедуза през първите 7 месеца на годината са с 30% повече от пристигналите през миналата година, но броят им е съпоставим с онези от предишни години. По-рано тази седмица Берлускони получи вот на доверие в парламента на страната за нов пакет от реформи, които да помогнат в борбата с нелегалната имиграция. /Ройтерс

Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини