Двама високопоставени служители от Агенция "Митници" освобождават постовете си

Двама високопоставени служители от Агенция "Митници" ще освободят постовете си. Това са шефът на митническите мобилни групи Иван Борисов и началникът на дирекция "Митническо разследване и разузнаване" Румен Данев, съобщава в. "Монитор".

Новината потвърди вчера и началникът на агенцията Христо Кулишев. Тези двама служители не отговарят на новите стандарти, които се опитваме да наложим в митниците, каза той.

Митническите мобилни групи играят ролята на полиция в митниците. Те осъществяват внезапни проверки на влизащите у нас контейнери и следят дали стоката в тях отговаря като количество на обявеното от вносителя.

В тях влизат служители от митниците, антимафиот от ГДБОП и данъчни. Това означава, че мобилните групи осъществяват пряк контрол върху контрабандата и трябва да следят дали вносителят не "забравя" да обяви част от бройките в контейнера.

Обществена тайна обаче е, че от години мобилните групи служат за параван, тъй като системни проверки се извършват на едни вносители, докато други вкарват стоки почти необезпокоявани.

Досегашният началник на мобилните групи най-вероятно ще бъде преместен в отдел "Акцизи" в централното управление на митниците, като там вече няма да изпълнява оперативни функции.

Другият високопоставен служител Румен Данев е бил помолен да си тръгне. Той в момента е взел всичките си полагаеми отпуски и ще се върне на работа чак февруари 2009 година, когато ще трябва да изпразни бюрото си. Той е получил предложение за преместване в юридическия отдел на митниците, но е отказал.


Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини