Властите в Тайланд затварят 400 сайта

Според правителството те нанасят вреда на националната сигурност

Министерството на информационно-комуникационните технологии на Тайланд закрива около 400 сайта, които според правителството нанасят вреда на националната сигурност.

Съответното решение вече е прието от тайландски съд, съобщава вестник "Гардиън".

На 344 от сайтовете, подлежащи на закриване, са били публикувани материали, оскърбяващи кралското семейство на Тайланд.
Причина за затваряне на други два сайта са екстремистки религиозни материали, на един – видеоигри със сексуална тематика.
Още пет сайта ще бъдат закрити заради нецензурно съдържание.

Освен това тайландските власти съобщават, че са открили в интернет още 1200 сайта, чиято работа не отговаря на законодателството на страната. Не се изключва вероятността достъпът до тях да бъда блокиран.

Интернет-цензурата в Тайланд се засили след началото на политическата криза в страната в края на август.
Решението на блокиране на ресурсите бе взето след като на 2 септември в столицата Банкок бе въведено извънредно положение.

В края на май местните власти наложиха особен контрол на 29 сайта, които публикували оскърбителна за краля и народа информация. Тогава правителството обяви, че при повторно публикуване на аналогични данни, ресурсите могат да бъдат закрити, а собствениците им – съдени.

Припомняме, през 2007 година в страната за 6 месеца беше забранен достъпът до YouTube. Сайтът бе блокиран, след като на него бе качен филм, сметнат за оскърбителен за краля.
Източник: data.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини