Големият адронен колайдер прегря

Работата на Големия адронен колайдер отново спря.

Този път причината е, че около 100 от 9300 магнити са излезли от свръхпроводимо състояние и са се нагрели до -171,3 градуса по Целзий, предаде BBC.

В резултат на това в тунела, по който трябва да се движат потоците от протони, се е излял около тон течен хелий, използван за охлаждане на магнитите.

Според The Times, по непотвърдени данни, на няколко места в тунела е нарушен вакумът.

Причина за аварията е станало т.нар. "гасене на тока" (quench), в резултат на което магнитите са преминали от свръхпроводимо състояние в нормално и са започнали да се нагряват.

По думите на представител на CERN (Европейски център за ядерни изследвания), учените са подготвени за такъв вид проблеми при пускането на колайдера.
Рано е да се оценят приблизителните щетите от аварията, но той заяви, че колйдерът ще остане спрян минимум до понеделник.

Освен това съобщи, че във връзка с инцидента заплануваният за понеделник пробен сблъсък на частици в колайдера ще бъде отлжен за неопределен срок.

По думите на друг представител на CERN, отстраняването на повредата може да продължи до няколко седмици.
Както отбелязва The Times, за да се охладят отново магнитите от -171,3 градуса по Целзий до работната температура (-271,3 градуса), по правило, са нужни две седмици.

Припомняме, най-мощният в историята ускорител на елементарни частици бе пуснат на 10 септември.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини