Япония с ново правителство

Японският премиер Ясуо Фукуда подаде оставката на правителството си преди съставянето на новия кабинет под ръководството на Таро Асо, съобщи АФП.

Консерваторът Асо лесно спечели първичните избори на Либерално-демократическата партия, след като на 1 септември Фукуда подаде оставката си на фона на топящата се обществена подкрепа, след точно една година на власт. 68-годишният бивш външен министър Таро Асо обеща да намали разходите и да проведе реформа на пенсионната и здравна системи, които понасят нарастващо натоварване от застаряването на населението.

Формалното одобряване на правителството му предстои по-късно днес. Вестниците вече съобщиха, че за външен министър в правителството на Асо ще бъде назначен 62-годишният Фумихиро Накасоне, син на бивш премиер на страната и бивш министър на образованието. Накасоне стана първият японски министър на образованието, посетил Южна Корея по време на мандата си през 1999-2000г. Южна Корея е недоволна от представянето на колониалното японско управление на Корейския полуостров през 1910-1945г. в японските учебници по история.

В момента Накасоне е заместник-главен секретар на лигата на японските и южнокорейските парламентаристи, главен член на подкомитет на управляващата партия по въпросите на Корейския полуостров и председателства група за приятелство на японските и арабски законодатели.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини