Най-старите човешки стъпки са на 385 000 години

Най-старите известни човешки отпечатъци от стъпки са в Италия и са на 345 000 години, плюс минус 6000 години, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Отпечатъците, известни като "следите на дявола" са запазени на склона на вулкана Рокамонфина.

Те са описани за първи път през 2003 г. от учени от университета на Падуа, след като бяха открити от любител археолог. Италианските учени, ръководени от Паоло Мието, определиха възрастта им на 325 000 до 385 000 години на базата на данните за последното изригване на вулкана.

Сега Стефани Скайе и колегите й от Института по климатични и природни науки във Франция датираха отпечатъците с аргон. Това им позволи да уточнят възрастта на стъпките.

Те потвърдиха също, че отпечатъците са оставени от хайделбергски човек. "Техният по-точен метод потвърди, че това са най-старите известни човешки стъпки", каза Паоло Мието.

Той и екипът му скоро започват разкопки на 3 км от "следите на дявола", където очакват да намерят още човешки отпечатъци. Ако те са от същия период, може да бъде начертана пътека, използвана от ранните хора.

Датирането не винаги потвърждава първоначалната теория. През 2003 г. друг екип откри стъпки на 40 000 години в Мексико.

Когато други учени ги датираха с аргон обаче, те установиха, че възрастта им е 1,3 млн. години, а това е преди появата на съвременния човек. Затова специалистите заключиха, че стъпките не са човешки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини