Изстреляха луноход с българска апаратура

Индия изстреля в космоса своя първи луноход, съобщиха световните агенции като се позоваха на индийската национална телевизия. Автоматичният космическият апарат "Чандраян-1" (от санскритски - "Луноход-1"), създаден от Индийската организация за космически изследвания бе изведен в космоса от индийска ракета носител, стартирала от космическия комплекс в Шихарикота в южната част на страната, на 80 километра северно от Мадрас.

Мисията на "Чандраян-1" ще продължи две години и е смятана за ключов елемент от бъдещата програма за космически изследвания на Индия, посочва АП. Апаратът тежи 1380 кг. и е снабден е със слънчеви батерии Основната задача на космическия апарат е да заснеме повърхността на луната и да извърши проучвания в дълбочина за наличие на полезни минерали.

На борда на "Чандраян-1" има 11 изследователски модула, в това един, произведен в България, три в други страни от Европа и два, произведени в САЩ и Европа. Апаратурата на борда на "Чандраян-1" е предназначена за създаване на обемен атлас на луната.

Ако изстрелването на индийския луноход и полетът му до луната преминат успешно, Индия ще се превърне в участник в надпреварата през 21-и век за усвояване на Луната, около която вече обикалят апарати на САЩ, Русия, Европейската космическа агенция, Япония и Китай, посочва АП.

Цената на индийския луноход според Франс прес е 80 милиона долара. Втората мисия на космически апарат от съшия тип е предвиден за 2010-2012 г. През 2014 г. Индия се готви да изпрати свой астронавт в Космоса, а към 2020 г. да изпрати и свои астронавти на луната.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини