Астрономи наблюдаваха за пръв път пулсацията на три звезди

Френски астрономи за пръв път са сравнили вариациите в интензитета на лъчение на Слънцето с тези на три звезди, чиято маса е малко по-голяма от неговата, съобщи Франс прес.

Благодарение на изключително прецизни измервания, извършени от изкуствения спътник КОРОТ, който бе изстрелян през 2006 г., Ерик Мишел и колегите му от Парижката обсерватория са установили, че пулсациите на три звезди са 26 на сто по-малки в сравнение с теоретичните разработки, макар че са значително по-големи от тези на Слънцето.

Тази 25-процентна разлика трябва да бъде обяснена, за да се увеличат познанията за функционирането на звездите, заяви Ерик Мишел. Въпросните три звезди са 1,2-1,4 пъти по-масивни от Слънцето, намират се в нашата галактика и са на разстояние 100-200 светлинни години от Земята.

Изследването на Слънцето не е достатъчно, за да се опознаят звездите във Вселената - съставът им е разнообразен, отбеляза Брукс Хансън, редактор в сп. "Сайънс".

"За нас Слънцето е много важно, но за хората, които се интересуват от еволюцията на звездите и на Вселената, то не е много интересен обект", поясни Ани Баглин, научен ръководител на мисията КОРОТ. Слънцето е старо и е загубило "паметта" си.

"Няма да научиш нещо кой знае какво, ако само то е обект на изследванията", допълни тя. Баглин изрази съжаление, че сегашните уреди не позволяват прецизно наблюдаване на вътрешната структура на млади звезди, които се завъртат около оста си.

"Фотометричните данни, събрани от спътника КОРОТ, отбелязват навлизането в нов етап от изследването на звездите", увери Ерик Мишел. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Science". БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини