Вирусите на настинката активират гени-убийци

В скоро време симптомите на настинката като хрема, запушен нос, кашлица, кихане и могат да станат по-малко дразнещи или да бъдат ликвидирани благодарение на откритието на канадски специалисти, предаде Ройтерс.

Д-р Дейвид Прауд и колегите му от университета на Калгари установили, че вирусите на настинката активират много от гените на имунната система, чиято функция е да ги унищожават, и че не самите вируси, а имунната реакция е причина за появата на тези симптоми.

Д-р Прауд смята, че постижението на екипа му е вълнуващо не само заради възможността, която предоставя за разработването на нови терапии, но и заради хората, страдащи от астма и други респираторни заболявания, тъй като при тях настинката води до сериозни усложнения.

"На този етап лекарствата, които се продават без рецепта, не са достатъчно ефикасни. Ние обаче смятаме, че сме открили начин да подобрим лечението на настинката", казва д-р Прауд.

В рамките на проучването специалистите анализирали хиляди гени и специфичните им реакции към риновирусите, които причиняват гореизброените симптоми.

Изследователите установили, че значителен брой гени се променят под въздействието на вируса, както и че някои гени имат по-силни имунни реакции към вируса в сравнение с други.

Откритието може да се използва за разработването на витамини или назални спрейове, които стимулират имунните реакции на тези гени.

Учените вярват, че благодарение на бъдещите терапевтични методи симптомите на настинката дори ще могат да бъдат ликвидирани.

"Тези терапии ще бъдат по-добри, тъй като ще се борят с вирусите по начин, който наподобява защитните функции на организма", казва д-р Дейвид Прауд

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини