Нов милиардер идва да спасява Кремиковци

Точно в най-драматичния момент, когато заводът бе почти пред безвъзвратно спиране, на бял кон се появява спасителят Ринат Ахметов, съобщава в. "Стандарт".

Хора на най-богатия украинец днес ще имат среща със синдиците на комбината. Те проявили желание да оперират в завода, докато трае процедурата по несъстоятелност, съобщава в. "Стандарт".
Ахметов е загадъчният инвеститор, който бе споменат от министъра на икономиката Петър Димитров преди седмица наред с Лакшми Митал, брат на сегашния собственик Прамод. В събота синдикатите са преговаряли с Мирослав Борисов, шеф на бургаския завод "Промет", който е собственост на Ахметов. Преговорите с Ринат са предвидени за сряда, но днес ще стане ясно дали на срещата ще присъства и самият биг бос.

"Метинвест" на Ахметов вече бе спрягана за един от кандидатите да купят "Кремиковци". Това стана преди няколко месеца, когато за първи път стана ясно, че се търси нов инвеститор за затъващия комбинат. После най-богатият украинец отстъпи на своя сънародник Константин Жеваго.

Неговата "Ворскла Стийл" дори влезе с договор за ишлеме в "Кремиковци", но преди 10 дни се оттегли, защото се чувствала като нежелан гост.
Ахметов, който е собственик на бургаския завод "Промет", бе спряган и за един от кандидатите за ЦСКА. Украинецът притежава футболния клуб "Шахтьор"-Донецк.

Ринат Ахметов, който е народен представител от Партията на регионите, е най-богатият украинец и втори по имане в Източна Европа. Според последната класация на списание "Впрост" кримският татарин притежава 23 млрд. долара. Повишаването на цените на металите през първата половина на 2008 г. е причина да натрупа 4,3 млрд. за година, обясняват експерти.

Според украинска класация пък Ахметов е удвоил богатството си през миналата година и притежава 31 млрд. долара. Компанията му "Метинвест" държи 12% от световното производство на металургични заготовки. Ахметов притежава групата СКМ, която се оценява на $11 млрд., и металургични комбинати, меднообогатителни комбинати, финансовото дружество "СКМ финанс", Приватбанк и застрахователна компания АСКА.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини