Катаджии в афера с внос на коли

ДАНС е разбила канал за фалшифициран внос на леки коли, в който са участвали двама служители на КАТ.

Служители на Териториална дирекция на ДАНС в Пловдив, съвместно с Военна окръжна прокуратура и със съдействието на областна полиция разбиха канал за фалшифициране на документи за леки коли, внос от САЩ и Канада, съобщиха официално от агенцията.

При операцията, която е проведена в петък, задържани за разпит са били 8 души, двама от които служители на Пътна полиция, за които има съмнение за участие в престъпната група, уточниха от българското ФБР. Арестуваните – всички български граждани, обаче са разпитани във Военна прокуратура - Пловдив и след това освободени.

Извършени са 12 обиска на коли и жилища. Иззети са основни документи, с които са фалшифицирани данни за леките коли, обявявани за внос от европейски страни с цел да се избегне плащането на мита. Подправени са били и данните за мощността на колите – повечето от които – "Фолксваген Туарег", "Мерцедес" и джипове – всички свръхмощни - за да се избегне плащането на акциз, уточняват от ДАНС и добавят, че са задържани 4 автомобила.

При съвместна операция е установено, че се увеличава бройката на незаконно регистрираните автомобили, които се внасят от чужбина, заяви военният прокурор на Пловдив Емил Ангелов, предаде БГНЕС. Той уточни, че тепърва ще се проверяват множеството документи за регистрация на автомобили, които са иззети при операцията. Колите са нови, най-старото возило е от 2003 г. Всички са внос от ЕС. Загубите на републиканския бюджет за всяка такава кола са между 5 и 20 000 лева, уточни магистратът, но отказа повече подробности, тъй като делото е секретно.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини