Това не е шега: тел. 112 знае откъде се обаждаш

Националната система за спешни повиквания, която се набира чрез телефон 112, регистрира местоположението на всяко обаждане от страна на заинтересувано лице. Това важи както за фиксираните телефонни абонати, така и за мобилните.

Точността на засичане на последните е на ниво клетка. Дори да извадите SIM картата, пак ще бъдете разкрити откъде се обаждате, съобщиха от "Сименс Ентърпрайз Комюникейшънс" ЕООД.

Фирмата, която е създадена у нас преди две години, е осигурила апаратурата и цялостната концепция за централизираното решение при изграждането на центъра. На този етап архитектурата обхваща градовете София, Русе, Монтана, Бургас, Кърджали и Варна.

Всеки център може да приема повикване от всяка точка на страната. При техническа неизправност и излизане от строя на някой от тях - функциите му автоматично се поемат от друг център с работещи апаратури. При ангажиран с обаждания оператор е предвидено скоростно прехвърляне на повикването към друг и така се печели ценно време, обясни управителят на дружеството Васил Ботушаров.

Той уточни, че вече 180 души се реализират професионално като оператори в спешните центрове в България. Те обслужват както страната, така и чужбина. От САЩ ни прехвърлят някои ангажименти. Нивото на консултантските услуги е изключително високо.

Системата за спешни повиквания работи от 30 септември и е изградена у нас само за девет месеца. По този начин са избегнати санкции от страна на ЕС.

Със системната интеграция при изграждането на Националната система за спешни повиквания се е справила успешно българската фирма "Контракс".
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини