Нелегален старчески дом в столичния квартал „Симеоново”

От два месеца в столичния квартал „Симеоново” функционира старчески дом, който няма регистрация нито в Агенцията за социално подпомагане, нито в Районната здравна инспекция. Община Витоша е получила сигнал за това още в началото от съседи. 

В частния старчески дом живеят 15 души. Повечето са жени. И хора с деменция. За тях се грижи персонал от 5 души, по думите на собственика. Осигурен е и денонощен лекарски контрол, отново по думите на собственика. Собственикът обаче спестява информацията, че дома работи незаконно.

Подставено лице на Нова посещава дома със скрита камера. Представя се за внучка, търсеща къде да настани баба си. Собственикът на дома предлага да се грижи за възрастната жена срещу 650 лева на месец. Развежда подставеното ни лице из помещенията и уверява, че там жената ще се чувства като у дома си.  

Въпреки уверенията, че всичко е изрядно, правим справка в регистъра на Агенцията за социално подпомагане. Разбираме, че тече процедура по заличаване, тъй като собственикът на дома не е предоставил документите, позволяващи да предлага тази услуга.

Необходимата регистрация, оказва се, домът няма и в Здравната инспекция.

„Всеки обект с обществено предназначение трябва да бъде регистриран при нас, да бъде подадено уведомление за откриване”, обясни д-р Юлияна Гиздова, главен инспектор столичната РЗИ. По думите ѝ такова уведомление от този дом за възрастни при тях не епристигало.

„На управителката на дома беше съставен акт. Размерът е от 500 до 9000 лева”, обясни д-р Гиздова.

Преди да се настани в „Симеоново”, преди два месеца, в продължение на 8 години домът се намирал на друго място.

Откакто домът за възрастни хора е сменил адреса си, в къщата в квартал „Драгалевци” не откриваме никого.

„В този обект по същия начин не бяха подали уведомление за откриване на обект с обществено предназначение”, обясни д-р Юлияна Гиздова.

Как повече от два месеца възрастни хора се отглеждат безконтролно и кой следи какво се случва с тях. От район „Витоша” потвърждават, че знаят за проблема. Знаят и че къщата не притежава необходимия статут. Затова отишли на проверка, но не открили никого. Случайно или не, повторна проверка общината направи повече от месец по-късно - в деня след нашия сигнал. Защо? Отказаха да отговорят пред камера, но заявиха, че собственикът на дома ще бъде изведен от имота. Търсим и самата нея. Обяснява, че разбира и за липсата на регистрация в Агенцията за Социално подпомагане, и за липсващия статут от нас.

Приключих дейност. До сряда, някъде към обяд вече няма да има дом”, заяви Йорданка Владимирова, собственик на дома за стари хора. 

А дали дом наистина няма да има, или просто отново ще смени адреса си, ще покажат новите проверки.

Източник: http://novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини