За да вземете решение, не ви трябва мозък

За вземането на решение са необходими само две нервни клетки. До този извод са стигнали биолози от университета на Съсекс.

На всички ни се налага да правим избор: например чай или кафе, да идем на работа, или да заминем за Бора-Бора, и така нататък… Как мозъкът се справя с тази задача, и до днес не е много ясно.

За да хвърлят светлина върху този сложен въпрос, учените се обърнали към същества, които също като хората постоянно избират, и са изяснили, че в най-простия вариант са необходими само две клетки, за да се отчетат всички обстоятелства и да се вземе решение.

Охлювите живеят в два режима: или опитват околната среда на вкус, проверявайки дали тя се яде, или ако им попадне лист салата, започват да ядат. Но как охлювът взема решение, че е време да си потърси храна? За вземането на такова решение отговарят само два неврона.

Животното опитва камък, разбира, че той не е храна, и решава да продължи търсенето на нещо за ядене. Ако един от пробните опити е установил, че това отпред е лист салата, то охлювът преминава в режим на активно хранен – следващото опитване вече ще бъде пълноценно.

Като изяснили това, учените започнали да наблюдават доколко активно охлювите си търсят храна. Сериозно гладуване – около четири дни – кара охлювите по-често да пробват всичко наоколо в надеждата, че ще им попадне храна.

Ако охлювът е сит, той не губи енергия напразно и просто си почива.

Успоредно учените наблюдавали активността на нервните клетки (охлювите нямат мозък – само ганглиеви възли, устроени доста просто). Оказало се, че за вземането на решение дали си струва да се търси храна, са достатъчни само две клетки – едната съобщава дали охлювът е гладен, а втората подсказва дали наблизо има храна.

Тези две клетки постоянно обменят сигнали и ако е необходима храна, то невроните активират мускулите на охлюва и той започва да си търси прехрана.

Учените са успели да създадат подобна проста сигнална система от две нервни клетки в лабораторни условия. Само че без самия охлюв.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини