ДАНС ще може да ни подслушва години наред, без да се отчита документално

За съжаление трябва да свикнем с мисълта, че ще бъдем повече наблюдавани и е необходимо да увеличим част от демократичните свободи, за да се преборим с новата заплаха. Това заяви бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров в връзка с готвеното ново антитерористично законодателство.

Гяуров призна, че евентуален проблем би била злоупотреба от страна на властта, но уточни, че е „приятно изненадан от текстовете”. Нека уточним, че става въпрос за извънредно законодателство. В случая нещата са хвърлени в двора на съда – Специализираният съд дава разрешението за прилагане на мерките по този закон, уточни Гяуров. Той каза пред Нова телевизия, че ако някой е заподозрян в терористична дейност, ще бъде уведомен от властите, но не и преди те да поставят под наблюдение съответния обект. В такъв режим може да сте до 6 месеца, каза бившият шеф на разузнаването.

Има два-три опасни текста по отношение на подслушването, заяви Гяуров. Дава се възможност на ДАНС да подслушва, без да се оформят документи (ДВС). Това го имаше преди, когато се подслушваха журналисти и бизнесмени, припомни Гяуров скандалите около Цветан Цветанов. Увеличават се и сроковете – 2-3 години, вместо 6-12 месеца, както е досега. Експертът по сигурността Христо Смоленов не се съгласи с Гяуров, казвайки, че не можело да триумфират продукции като „Под прикритие”, а държавата да си занемарявала сектор „Сигурност”. Той беше категоричен – няма мерки за превенция на терористична дейност! Двамата се скараха и какви са правомощията на ДАНС – дали трябва службите да действат превантивно по отношение на тероризма или не. Смоленов каза, че не, а Гауров изрази бурно несъгласие и посочи, че в Закона за ДАНС е записано точно това.

Според Смоленов законът е административен отговор в борбата с тероризма. В тази насока положителен пример било изясняването що е то антитерористична операция. Смоленов обаче беше категоричен, че нито една държава само с административно-командни средства не се е справила с тероризма. Въпросът е в мрежовия режим на тероризма, подчерта той. Смоленов заяви, че в Лондон вече е много сигурно, защото финансите на международния тероризъм живеели там. Гяуров възрази, давайки пример как при подозрителен багаж наскоро в метрото в Лондон полицията реагирала „за две минути”.

Видео: Нова телевизия

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    1 0
    17:11, 6 юни 2016
    Ако подслушват моя телефон,най много да вземат да врътнат резбите,че много хубави изказвания правя...

Още новини

Последни новини