Пак противоречие за образованието - хем да се учи много, хем да не се зубри

Има понижение на знанията по математика сред учениците. Това призна заместник-министърът на образованието Диян Стаматов след краха на тазгодишните матури и огромния брой двойки по математика – 17 000 двойки на първия модул и 3000 двойки на втория модул.

Стаматов заяви, че матурите са правени на принципите на тестовете на „Пиза” – доста назад сме в тази класация, каза той, но не можа да каже къде. Трябва да се поставя акцент върху обучението по отношение на логиката. Това става с много усилия и много повторение, подчерта заместник-министърът на образованието. В противовес на думите си, Стаматов обаче каза пред Нова телевизия, че в матурата по математиката трябвало да се приложат формули, които не трябвало „да се зазубрят”.

Попитан защо има такава разлика в броя на двойките между първия и втория модул, след като първият е по-лесен, Стаматов обясни, че първият обхващал задължителен материал, а вторият е т.нар. избираем. Като се сумирали точките от двата модула, можело с добър резултат от втория модул „да се издърпа” оценката и тя да стане тройка, стана ясно от думите на заместник-министърът на образованието.

Концентрацията е много ниска, не се чете целенасочено - учениците не четат докрай условията на задачите и отговарят без да обмислят отговора си. Може би става въпрос за различни подходи за преподаване, опита да обясни Стаматов защо резултатите са толкова лоши. Следваме съветите на колегията – да има повече свободно време за наблягане на материала, да се намали обема на материала. Още тази година това почва с I и V клас, след това II, VI и VIII клас. Резултатите няма да са видими веднага, но ще видим след 4-5 години какво трябва да се промени, резюмира зам.-министърът на образованието.

Относно охраната на матурите Стаматов смята, че мерките са добри и необходими.
Видео: Нова телевизия

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини