Висш сирийски кюрдски командир загина при атака срещу ИД

Високопоставен сирийски кюрдски командир почина късно в неделя, няколко дни след като беше ранен тежко по време на подкрепена от САЩ офанзива срещу позиции на „Ислямска държава“ срещу град Ар Ракка.

Абу Лайла, който командваше бригада в състава на военния алианс между араби и кюрди, Сирийски демократически сили (СДС), е бил прострелян от снайперист на ИД в покрайнините на Манбидж – крепост на ИД, която контролира доставките между турската граница и Ракка. По-късно днес, пътят беше завзет от кюрдските сили. След раняването си, Абу Лайла е бил откаран в болница в Сюлеймания, Иракски Кюрдистан, където по-късно почина.

Командирът се сражаваше срещу ИД в Кобане в началото на 2015.

В момента военният алианс СДС напредва срещу град Манбидж, на 155 км. северозападно от Ар Ракка. В същото време, благодарение на руска подкрепа, сирийските правителствени сили, подсилени от ирански и ливански части, навлязоха в провинция Ар Ракка от юг. Най-вероятно офанзивите не са координирани и може да става дума за съревнование кой ще влезе първи в Ар Ракка, за да контролира града след това.

Про-правителствените сили достигнаха на 40 км. от военновъздушната база Табка, западно от Ар Ракка. През 2014 година ИД завзе базата, а армията изостави близо 200 войници. Хизбулла, които подкрепят сирийската армия, завзе село на 50 км. югозападно от Табка.

Двойната офанзива в Северна Сирия срещу крепости на Сирия, съвпада с операцията срещу Фалуджа в съседен Ирак, който е един от най-важните градове в ръцете на ИД.

Междувременно, руски и правителствени самолети убиха най-малко 23 души в държаните от опозиционни сили градове в провинция Алепо, самият град Алепо и провинция Идлиб.

Над 50 въздушни удара е имало само за една нощ в Алепо. Активисти съобщават и за разбил се изтребител южно от Алепо. Засега не е ясно дали самолетът се е повредил или е бил свален.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини