ФБР на два пъти по-рано е подозирало убиеца от Орландо

Изображение 1 от 2

    Федералното бюро за разследване на САЩ е наблюдавало Омар Матин, който уби над 50 души в гей-клуб в американския град Орландо, съобщи Би Би Си.

    Според информацията, предадена от «Фокус», стрелецът е бил известен на ФБР преди стрелбата в Орландо, за която отговорност пое «Ислямска държава». От известно време той е бил в полезрението на федералните агенти.

    „ФБР за първи път обърна внимание на Матин през 2013 г., когато той е допуснал подстрекаващи коментари в разговор със свои колеги на работа, заявявайки, че може би има връзки с терористи - е казал сътрудникът на ФБР Роналд Хопър. - По време на разследването ние не потвърдихме обоснованост на тези изявления и делото беше затворено.“

    През 2014 г. Матин отново е привлякъл вниманието на службите заради възможни връзки с Абу Салах от САЩ, който е бил камикадзе на ислямистите в Сирия.

    „ФБР проведе разследване, включително и разпит на Матин. Ние достигнахме до извод, че контактите са били минимални и не дотолкова съществени, че да бъдат заплаха“, е добавил Хопър.

    Омар Матин е работил почти девет години в една от най-големите частни охранителни компании в света – „G4S“. Тя е базирана в Лондон, но е имала представителства в САЩ, предаде ТАСС.

    Компанията потвърди в съобщение, че 29-годишният Матин „от 10 септември 2007 г. е работил за G4S. „Ние сътрудничим с правоохранителните органи на САЩ, включително и с ФБР“, се добавя в документа.

    Според бившата съпруга на Матин той е искал да стане полицай, предадоха Ройтерс и БТА. Тя го описа като избухлив, "емоционално нестабилен" и "психично болен".

    Ситора Юсуфи заяви, че роднините й са я "спасили" от Матин. По думите й двамата са имали бурен брак, продължил четири месеца и завършил с развод.

    Според отделно съобщение, предадено от БТА, след стрелбата в Орландо мъж с арсенал от оръжия и експлозиви, е бил арестуван от полицията близо до Лос Анджелис часове преди гей парад.

    "Мъж бе задържан в Санта Моника - се посочва в комюнике на полицията, цитирано от АФП. - Той е пренасял оръжия и други опасни материали".

    "Всяка вероятна връзка на задържания и гей парада, който се провежда в Западен Холивуд, се разследва от федералната полиция и ФБР", допълват от полицията.

    Съболезнования

    Светът е потресен от масовото убийство в Орландо, изтъква в обзор агенция «Фокус».

    Сред световните лидери, изразили съболезнования след трагедията, е кралица Елизабет II. „Принц Филип и аз бяхме шокирани от случилото се в Орландо. Нашите мисли и молитви са със всички, които са били засегнати“, пише в съболезнователна телеграма на британския кралски двор.

    „От името на правителството и гражданите на Израел изразявам нашите искрени съболезнования за жителите на САЩ във връзка с тази престъпна атака“, заяви премиерът Бенямин Нетаняху. Той заяви, че „Израел стои рамо до рамо със САЩ в този трагичен час“.

    „Шокиран съм от стрелбата в Орландо. Моите мисли и молитви са с пострадалите и със семействата на загиналите“, написа министър-председателят на Индия Нарендра Моди в социалната мрежа „Туитър“.

    Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъжда ужасяващата атака в Орландо от тази сутрин“, пише в разпространено от пресслужбата на световната организация съобщение. Бан Ки-мун е заявил, че е солидарен с правителството и с народа на САЩ.

    Политическо използване

    Междувременно политиците в САЩ се опитват да извлекат дивиденти от случилото се в Орландо, отбелязва "Фокус".

    Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви че е бил „прав относно радикалния ислямски тероризъм“ и призова към твърдост и внимание.

    „Оценявам поздравленията към мен за това, че бях прав относно радикалния ислямски тероризъм. Но не искам поздравления – искам твърдост и внимание. Трябва да се умни“, заяви републиканският кандидат.

    Доналд Тръмп призова президента Барак Обама да подаде оставка, защото не е казал и дума за радикалния ислям по време на своето обръщение във връзка със случилото се.

    „Защото лидерите ни са слаби, ви казвах, че това ще се случи. А сега нещата ще стават дори още по-лоши“, е заявил Тръмп. „Опитвам се да спасявам животи и да предотвратя следващи терористични нападения. Не можем да си позволим да сме повече политически коректни“, е добавил милиардерът. От изборния му щаб са съобщили, че той ще излезе с реч относно нападението.

    Тръмп отново призова да се забрани на родени в чужбина мюсюлмани да влизат в САЩ, предаде Ройтерс.

    "Случилото се в Орландо е само началото. Нашето ръководство е слабо и неефективно. Аз призовах за това и поисках забраната. Трябва твърдост", е написал той в Туитър.

    Американски мюсюлмански лидери осъдиха нападението в Орландо, предадоха АП и Ройтерс.

    Ръководителят на Съвета за американско-ислямски отношения Нихад Ауад заяви, че организацията не толерира какъвто и да било екстремизъм и че извършителят на атаката не представлява ислямската вяра.

    "Това е чисто и просто престъпление от омраза. Ние го осъждаме по най-категоричен начин", каза той.

    Хилъри Клинтън, кандидат за президент от Демократическата партия, също коментира трагедията в Орландо, пише "Ню Йорк таймс".

    „Присъединявам се към гражданите на САЩ в молитвите за жертвите на нападението, техните семейства и тези, които са направили всичко да спасят животите им – е заявила тя. - Това е терористичен акт. Ние трябва да победим международните терористични групи, да работим със съюзниците и партньорите си и да преследваме терористите, където и да са.“

    Клинтън се е изказала и в духа на позициите на ДП по контрола над оръжията:

    „Ние трябва да пазим оръжията, като това използвано снощи, далеч от ръцете на терористите или престъпниците. Това е най-смъртоносното масово убийство в историята на САЩ и ни напомня, че бойните оръжия нямат място по улиците“.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини