Четем новини само през Facebook, YouTube и Twitter

Социалните медии се превърнаха във водещ източник на новини за онлайн потребителите, които все повече се информират чрез смартфоните си. Това става ясно от проучване на Института за изследване на журналистиката на Ройтерс.

В изследването се предупреждава, че свободното разпространение на новини в социалните платформи се е превърнало в предизвикателство за представеното от медиите качество на новините.

Повече от половината от потребителите четат новини от „Фейсбук” и други социални платформи. Така те отказват да отделят пари за новини, което засяга приходите на новинарските агенции и медии.

Въпреки че свободното разпространение на новини през социалните платформи открива възможност да достигнат до повече читатели, медиите имат затруднения при разпознаването и свързването с читателите, се пояснява в доклада Digital News Report.

Facebook играе все по-голяма роля в разпространението на онлайн новини, като 44% от хората използват мрежата като източник на новини.  19% пък използват YouTube и 10% Twitter.

Според авторите на доклада в развиващите се страни, където достъпът до независими и надеждни новини е ограничен, повече хора разчитат на социални медии за осведомяване.

36% от хората предпочитат новините да бъдат селектирани чрез алгоритми в сравнение с 30%, които разчитат на редактори или журналисти.

За първи път социалните платформи задминаха телевизията като основен източник на новини сред младежите на възраст 18-24 години. 28% от тях използват социалните платформи като основен източник на информация в сравнение с 24%, които пък гледат новини по телевизията.

Повече от половината респонденти заявяват, че използват мобилните си телефони за достъп до новини, като най-високи са нивата в Швеция (69%), Южна Корея (66%) и Швейцария (61%).

За първи път използването на мобилни телефони за достъп до новини измести компютрите и лаптопите във Великобритания и САЩ.

Изследването е проведено онлайн в 26 държави в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Източник: bnt-news

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини