Офшорките ще могат да притежават до 10% от медии, банки и застрахователи

Под заплахата от санкции от Европейския съюз българският парламент прие окончателно промени в закона за офшорките, с които даде възможност на дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, да могат да имат дялове във фирми, в които до момента им беше забранено.

С поправки, внесени от ГЕРБ, се дава възможност офшорки да могат да притежават до 10% от банки, застрахователни и пенсионни дружества, предприятия за колективно инвестиране, платежни институции, както се дава възможност за участие в концесии и публично-частни партньорства. В новия отхлабен режим влизат спортните клубове, мобилен оператор, радио- и телевизионен оператор, издател на печатни издания и социологически агенции.

Запазва се правилото офшорки да не могат да кандидатстват в обществени поръчки.

Според депутата от Реформаторския блок Антони Тренчев (ДБГ) обаче приемането на текста по този начин дава възможност 10 офшорки с 9.99% дялове да притежават изцяло дружество, което да е структуроопределящо за икономиката на страната. Затова от парламентарната му група бяха внесли предложението общият праг на всички участващи фирми, регистрирани в офшорни зони, да не е повече от 10%, но то беше отхвърлено от мнозинството.

Председателят на финансовата комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, поправките са правени след година и половина кореспонденция с Брюксел.

Янаки Стоилов от БСП призова управляващите да повдигнат въпроса с офшорната собственост в Европейския парламент заради разразилия се скандал "Панама пейпърс". Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт го репликира с основния принцип на Европейския съюз - свободното движение на капитали.

Менда Стоянова заяви, че управляващите ще следят внимателно въпроса в Брюксел и ще настояват за общи по-рестриктивни европейски правила за офшорната собственост.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    Ха-ха!
    1 0
    06:23, 16 юни 2016
    Какви 10% бе! Лафка е единствения разпространител на вестниците и това не се променя, въпреки че всички знаят. А уж "КОЙ" си отиде. Другия път! Цинизъм е това. Пълен монопол. Абсолютен резил.
  • 2
    Мм
    ммдааа
    0 0
    06:52, 16 юни 2016
    който държи парите, държи властта. Затова офшорките навлизат налазват банките. Сега като официално си имат банки няма да са им необходими досегашните поставени лица, а директно ще командват. Време е да се махаме от евросъюза вече.
Последни новини