Майсторки на куките отбелязаха Световния ден плетенето в Крум

    33 - годишната Антония Генева от Крум бе най-младата участничка в събора, посветен на Световния ден на плетенето. Той се проведе днес в димитровградското село Крум и събра на едно място близо 30 майсторки на куките от различни села в Общината. Инициативата се организира за втора поредна година.

    Антония разказа, че обича да се занимава с ръкоделие. Плете на една и на две куки, прави и макрамета. За последното е посещавала курс, а плетенето знае от бабите си. Според нея, не са много младите жени днес, които се занимават с ръкоделие, затова няма и интерес.

    На открито в центъра на Крум жените бяха изложили изработеното от тях. Сред тях дрехи за малки и големи, изделия за украса - карета, покривки, подложки и др. Имаше и майсторки на гоблени.

    Паралелно с изложбата на плетива бе организирано и надпяване със стари градски песни. Жури с председател акад.Крум Георгиев оценяваше изпълненията на 17-те певчески формации от Общините Димитровград и Свиленград. Гост на инициативата бе известната водеща и изпълнителка на стари градски песни Бони Милчева.

    Събора, посветен на плетенето откри кметът на Крум Златка Тенева. Поздрав към участниците отправиха зам.кметът Яшо Минков и зам.председателят на ОбС Юлиян Семерджиев.

    Още снимки - вижте на Фейсбук страницата ни!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Кр
      Крум
      8 0
      17:03, 18 юни 2016
      От кога Антония Генева е от Крум
    Последни новини