Част от старото оборудване от АЕЦ "Козлодуй" може да се продаде

До момента за дейностите, свързани със спирането на четирите "малки" блока на АЕЦ „Козлодуй“ сме похарчили около 200 млн. евро, но основните разходи тепърва предстоят. Това заяви Дилян Петров, изпълнителен директор на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци”.

"Почти приключваме със съоръженията в Машинна зала. Всичко минава през радиологични изследвания и тогава се изнася от площадката. Освободили сме реакторите от всички допълнителни елементи, които останаха, след като преместихме горивото", обясни Петров пред БНР.

Той посочи, в момента реакторите са празни и в тях няма нищо освен облъчен метал. "Опира се до рязане на метална конструкция, което не е толкова скъпо", каза шефът на "Радиоактивни отпадъци". "Предполагам, че около 100-тина милиона евро ще са необходими за рязане на тези съоръжения", заяви още той.

Рязането на самите реактори ще започне най-рано след 3 години, а изпълнител и технологии още не са избрани, обясни Петров. В момента се режат само периферни съоръжения – по-слабо зацапани системи.

Част от старото оборудване може да бъде продадено, смята Дилян Петров. "Скоро унгарската централа закупи оборудване - дизелите, от нашите блокове. Даже имат намерение да закупят и останалите", допълни той.

"От Машинна зала, ако успеем да реализираме всички продажби, можем да спечелим около 15 млн. лв.", каза изпълнителният директор.

Разглобяването на оборудването трябва да става в специализиран цех, който ще е готов догодина, обясни Петров. Тогава трябва да бъде готов и плазматронът, в който радиоактивните материали ще бъдат приготвяни за погребването си в специално хранилище за средно и ниско радиоактивни отпадъци, което трябва да заработи през 2021 г. Изпълнителят на строежа му е избран, но няма подписан договор.

"Това е изискване вече – за да правиш Седми блок, трябва да имаш управление на отпадъците. Не е като едно време: „Хвърляй, пък после ще му мислим“", коментира Дилян Петров

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини