Отново централизирано поръчват лекарства и консумативи за болниците

истемата се изражда от медицинска в търговска, е оценката на здравния министър Петър Москов.  Въпреки недоволството на част от болниците и част от лекарите, министър Москов заяви в сутрешния блок на БНТ, че камъкът ще бъде избутан

По думите му фармацевтичният бизнес влиза в нови правила. Според Москов начинът, по който се търгуват медикаментите, е несправедлив и изтъкна, челекарството не е стока като всяка друга и здравето не е стока, а висша ценност.

Той припомни, че на среща на здравните министри от балканските държависа се обединили за постигането на по-справедливи цени на лекарствата, така че ако има начин Германия или Франция – да договарят определени отстъпки, тогава по-малките страни да направят обединение  на тези пазари и да търсят  по-добрите цени.

Здравното министерство ще направи централизирана обществена поръчка за лекарствата и консумативите, необходими на болниците, като по този начинна база на обем, министерството очаква да получи много по-ниска цена. Ще бъде изготвен и регистър на медицинските изделия и консумативи и ще бъде проведена открита процедура, на която могат да кандидатстват всички фирми.

„Това е процедура в рамките, на която държавата трябва да защити публичния интерес”, категоричен бе Москов. Той изтъкна, че в последната година са нарушени публичните интереси и в техен ущърб са спечелени суми от порядъка на 250 млн. лв.

„Следствие на последователна и ясна политика на това правителство ние имаме договореност по отношение на фармацевтичните компании”, коментира Москов и уточни, че за миналата година върнатите в Касата пари от фармацевтичните компании са били в размер на 40 млн. лв., а сега ще са 70 млн. лв.

Москов определи още разговора между държавата и лекарския съюз като „котка в чувал”. Той изтъкна, че трябва да бъдат отделени безспорните разходи за всяко едно лечение.

А разговорът с лекарския съюз трябва да е затова какви са възнагражденията на лекарите и обема дейности, който касата трябва да закупи. По думите му само това е начинът да се изсветлят доходите на лекарите и да е видно, че взимат едни прилични заплати.

Москов бе категоричен, че само България е държавата, в която лекарят работи на ишлеме.

Министър Москов заяви, че зад реформите стои смислената част от лекарското съсловие. По думите му мафиотизираната част от системата не иска промяна. Москов посочи, че касата не е пасивен платец на всеки, който иска нещо в държавата, и изтъкна, че българските граждани, нуждаещи се от лъчетерапия, е трябвало доскоро да ходят в чужбина, но от тази година имат възможност да правят това нещо в България.

„Това е нещото, което това лошо правителство е успяло да направи”, коментира Москов.

Той посочи, че ще бъде изготвен доклад и проверка по повод излъчения в медиите материал, при който линейките карат пациентите до определени болници. Той подчерта, че линейката кара пациента до най-близкото лечебно заведение , обезпечено със съответната апаратура, а в случай на отказ да бъде приет в дадена болница се разписва протокол от лекаря. „Има един такъв случай за последните три месеца”, коментира още здравният министър.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини