Хампарцумян за Brexit: Сега да се научат да берат ягоди

Великобритания излиза от Европейския съюз – или поне това показа референдумът по въпроса, макар той да няма задължителен характер. Истерията на борсовите пазари нараства, а вече и в България има реакции.

В социалните мрежи вече се появиха първи коментари и от обикновени българи. „Нали я знаете онази стара игра, в която с клечки е направена фигурка и трябва да махаш по една клечка така, че фигурката да не падне! Е, британците дръпнаха първата клечка!”

За добро или за лошо политиката и финансите са тясно свързани. Сега въпросът е дали присъстваме на последната фаза от разпадането на Британската империя или първата фаза на, хайде да го кажа, преструктурирането на Европейския съюз, коментира пред Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян. Тези, които гласуваха за отделянето на Великобритания, трябва да се научат да берат ягоди, добави той. Тези дни ще е изгодно да се пазарува от британски сайтове, каза още Хампарцумян.

Това е много сериозен удар за Брюксел – Меглена Кунева, която е перфектният европейски бюрократ, може да приспи с речника си анаболен борец за минути. Брюксел говори много политически коректно, но неразбрано. Имат харизмата на риби на щанда, уловени преди седмица. Сами се самоприспиват като говорят и това отваря огромна възможност за популистите, заяви Хампарцумян. Според него трябва реформа, за да се покаже, че има смисъл от ЕС. А Асен Агов поиска истинска опозиция в Европейския парламент, защото сега всичко се задушава и няма ясна критика на нищо!

Днес, 24 юни, в 9:00 часа ще започне извънредно заседание на Министерския съвет, но то е посветено на срещата на върха на НАТО във Варшава.

Припомняме, че онзи ден (22 юни) премиерът Бойко Борисов самоуверено заяви, че никой нямало да иска да напусне "този огромен пазар"! "Англичаните винаги говорят, те са много свободолюбиви, но като дойде време да гласуват видяхте, Дейвид Камерън ги би на първи тур. И сега 60-70% ще поискат да останат", мъдро прогнозира Бойко Борисов, който е сигурен, че няма как някой "да иска да излезе от общия огромен пазар на Европа, поне 10 години да не могат да се стабилизират системите. Какво ще стане с Лондонското Сити – ще се измести на друго място", попита Борисов, добавяйки, че "сега сме във Враца и ще си довършим цялата работа".

Каква война, какво разпадане? Между излизането на Великобритания и разпадането на ЕС има много време, каза Валери Симеонов в коментар на резултатите от референдума в Обединеното кралство. По думите му драма няма: "Няма лошо - виждам възход на националните идеи, патриотизма и даже национализма.“

Според депутата от ДБГ Настимир Ананиев излизането на Великобритания може да има положителен ефект за България, тъй като британските инвеститори ще имат по-труден достъп до европейския пазар – един вид българските инвеститори ще напреднат!

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини