Общинските данъчни погнаха длъжници, търсят над 3.5 млн. лева

Общинската данъчна дирекция погна длъжници с борчове над 300 лева за миналата година. Борчлии на хазната са над 6000 физически и юридически лица, които дължат общо над 3 600 000 лева.

До 26 май от дирекцията са изпратили уведомления към 2722 длъжници с цел да ги подканят да си изплатят задълженията в 7-дневен срок. До края на миналия месец са съставени и 113 акта за нарушения, запорирани са 695 сметки и са образувани 62 изпълнителни дела, съобщи Румен Тинчев - директор на общинското Данъчно. Длъжниците имат възможност да погасят задълженията си на разсрочено плащане.

От общинската дирекция напомниха, че утре изтича срокът за първата вноска за „данък сгради“ и „такса смет“.

Междувременно Данъчното стартира и проверки на собственици, които не са си декларирали имотите в законния 2-месечен срок след придобиване. До момента са проверени около 70 имота от двете страни на бул. „Освобождение“ и в кв. „Младежки хълм“. Предстои данъчните да инспектират и имотите край „Кенана“. При проверките общинските служители се натъкнали на доста нередности. В много от случаите собствениците живеели в апартаменти или къщи, на които не е издаден акт 16, което е нарушение. Въпреки че нямат разрешително за ползване на жилището, собствениците дължат данък, тъй като на практика те ползват ток, вода и други консумативи, обясниха от данъчната дирекция. При проверките стопаните обяснявали, че не знаят какъв е редът или че някой от съседите ги топи. При проверките инспекторите се натъкнали и на по-фрапантни случаи – собственикът на масивна постройка декларирал имота си като къща с гредоред. В този случай имотът трябва да бъде предеклариран.

Проверките на данъчните за недекларирани имоти ще продължат до края на годината, каза още Румен Тинчев.

Ива Иванова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Га
    Гаро
    69 -2
    15:51, 29 юни 2016
    А кв. Възраждане и кв.Република ,пак ли ще ги помилваме г-н Тинчев !?Идват избори,референдум.....
    • Ня
      Няма да плащаме данъци!!!
      46 -7
      18:12, 29 юни 2016
      Този чичак що не каза Александър Добрев (баща на Делян Добрев) как обитава дома си, а няма акт 16. Още в първия работен ден на новата власт подаде документи да му опрастят по давност дълговете, за които бай Георги го беше приклещил. Скапаняци! Няма да плащаме данъци!!! Нали казахте, че ще ги намаляте… Лъжци!!!
  • 2
    Ня
    Няма да плащаме данъци!!!
    39 -2
    18:17, 29 юни 2016
    Този клоун на снимката ще каже,“ама друг път“,па и ще ги събере пак“ама друг път“.Мазньо с мазньото му,цял живот е свикнал да се мазни на който си трябва.
  • 3
    Но
    нов гост
    27 -1
    19:12, 29 юни 2016
    Това се очакваше,трябват парички..............за кого ли ?
  • 4
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    15 -1
    20:23, 29 юни 2016
    Редовния еврейски номер става винаги преди избори,а също и големи джакпоти се набират по различните чифутски тото игри...
  • 5
    Jo
    John
    0 0
    13:43, 30 юни 2016
    без акт 16 данъци не се дължат!
Последни новини