Атентаторите от Бангладеш са местни жители

Някои от тях известни на властите

Атентаторите, които отнеха живота на най-малко 20 души в ресторант в Дака, са били бангладешци и властите вече са опитвали да арестуват петима от тях, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. 

Нападението срещу ресторанта в дипломатическата зона на бангладешката столица е с мащаби и сложност, невиждани досега в южноазиатската страна, казват експерти.

Полицията още не е коментирала твърденията на ИДИЛ, че носи отговорност за атентата, но според източници от силите за сигурност поради мащабите и сложността на нападението се разследват възможни връзки с транснационални ислямистки екстремистки групи.

Една от линиите на разследване е, че терористите може да са получили напътствия от ИДИЛ или „Ал Кайда” при подготовката на нападението, заяви представител на антитерористичния отдел на полицията.

Бангладеш обвинява две местни групи за серия от убийства на либерали и членове на малцинствата, извършени през последните 18 месеца. Местните власти обаче твърдяха, че няма връзки между бангладешки екстремисти и международните джихадистки мрежи. Засега не е установено дали публикуваните от ИДИЛ снимки от ресторанта, вероятно пратени от самите нападатели, са автентични.

Днес в страната започва двудневен траур. При обявяването му снощи в телевизионно обръщение бангладешката премиерка Шейх Хасина призова екстремистите "да спрат да убиват в името на религията". 

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини