БСП иска общ кандидат-президент с АБВ, но не Първанов и Калфин

Половината социалисти искат БСП да се яви на президентските избори през есента с обща кандидатура с партията на Георги Първанов АБВ. Това показва вътрешнопартийният референдум, в който миналата седмица участваха 72 382 членове на столетницата.

Общо 37 596 от участвалите в допитването заявяват, че искат общо явяване на двете партии. Това реално са 52% от гласувалите в референдума, но близо 1/3 от всички членове на партията, които са над 100 хил. души.

"Общите кандидати обаче няма да бъдат Георги Първанов или Ивайло Калфин", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова днес. Тя каза, че след като 52% от гласувалите искат лява коалиция за президентския вот, това значи, "че ни е даден мандат за преговори".

БСП започва разговори за кандидатпрезидентска двойка първо с малките партии от коалицията "БСП Лява България", за което настояват 84% от участвалите в допитването. Другата седмица на срещи ще бъдат поканени и представители на АБВ и на партията на Татяна Дончева "Движение 21". За обща кандидатура с втората формация са гласували 49 на сто от социалистите.

23% от членовете на БСП искат партията да се яви самостоятелно на президентския вот. Желаещите обща коалиция с ВМРО са 36%, с "Атака" - 32 на сто, с Националния фронт за спасение на България – 23%, а с ДПС искат да се коалират 13%. "На този етап няма да се водят разговори с ДПС", заяви Корнелия Нинова.

Нагласите в партията са кандидатпрезидентската двойка на левицата да бъде обявена на 31 август. Първо обаче ще се водят разговори не за конкретни имена, а за платформи. От думите на Нинова се разбра, че левият кандидат за президент трябва да бъде патриот, да защитава националния интерес на международната сцена, а във вътрешнополитически план – да е социално ориентиран президент.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    запознат
    1 0
    19:33, 5 юли 2016
    С когото и да се коулират от изброените партии тези са обречени народа ги разбра те не мислят за него а за личните си интереси това се разбра от отиването им в Русия За БСП гласуват 250 000 хил.души АБВ 60-85 000 хил. души НФСБ 50-80 000 хил.души това е реалността За ГЕРБ гласуват 2 500 000- 3 000 000
Последни новини