Плевнелиев: Държавната корупция още е силна, пазете се от националисти и популисти

"Взех сам своето решение и се радвам, че го взех навреме, бях честен и към народа като казах много ясно и защо", заяви Росен Плевнелиев в интервю във връзка с отказа си да се кандидатира за президент на идните избори.

Той посочи, че хората са запознати с личните му мотиви и трагедията, която го сполетя преди по-малко от година.

Президентът отбеляза напредък в борбата с престъпността, но корупцията в държавната администрация все още е сериозен проблем.

„В казуса „КТБ”, например, трябва да се тръгне по пътя на парите. Намерете ги, върнете ги, покажете, че този път е по-различно”, призова Плевнелиев, като настоя да се търсят виновни за фалита на банката, както и за харчовете около АЕЦ „Белене”.

Политикът не пропусна да коментира и решението на Великобритания да напусне ЕС:

„Никой не печели нищо от Brexit. И затова призовавам: пазете се от националисти и популисти. Последните се познават по това, че са били навсякъде и използват всяка ситуация, при която хората са били притеснени. Много е лошо да си играеш със страховете на хората”.

Според него мандатът му ще е напрегнат до последния ден, но е дал шанс на партиите да подготвят своите кандидати. Той се надява народът да е печелившият в крайна сметка, като избора от възможно най-много честни кандидати.

„Вие знаете много добре разликата между трагедията, която ме сполетя и същевременно чак в края на май ,когато аз обявих своето решение. От друга гледна точка мога да заявя, че това е мое лично решение, за което обаче ето сега от светлината и от хоризонта на времето съм още повече доволен”, каза Плевнелиев.

Той бе категоричен, че не президентското кресло го е привлякло към политиката, ами желанието да даде нещо на България: „Исках да дам, дадох, и продължавам да давам, ще продължавам да го правя в бъдещето”.

Според него в момент България е добре представена по света в лицето на президента си. Колкото до кандидатурата на ГЕРБ, той заяви, че има няколко имена, които се обмислят, и изрази притеснението си, че не са обявени кандидатите.

Плевнелиев отбеляза, че е в добри отношения с Бойко Борисов и няма конкретни планове с какво ще се занимава, след като слезе от поста, но то ще е в посока на „демокрацията и европейското развитие на България”.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини